Ağız Diş Ve Çene Cerrahisi
Ağız Diş Ve Çene Cerrahisi bölümünde ağız içerisinde yer alan tüm yumuşak dokular ve dişler ile çene ve çene eklemini ilgilendiren her türlü rahatsızlıklar ile ilgili cerrahi tedaviler gerçekleştirilmektedir. Ağız, diş ve çene cerrahisi içerisinde hasta için yapılacak olan işlem hastanın durumuna göre belirlenmektedir. Lokal anestezi dışında sedasyon veya genel anestezi de verilerek cerrahi işlemler yapılabilmektedir.
Ağız, diş ve çene cerrahisi dalı içerisinde uygulanacak olan tüm cerrahi işlemlerde amaç hastanın daha rahat ve güvenli bir şekilde tedavi olmasını sağlamaktır. Yaşamış olduğu korku ve endişe hissini ortadan kaldırarak aynı zamanda ağrı eşiğini yükselterek bireyin ağrı algısı da azaltılmaktadır.
Çene Cerrahisi Nedir?
Çene cerrahisi ağız, yüz ve çene bölgesinde meydana gelmiş olan kalıtımsal sorunların giderilmesi ile ilgilenen bir diş hekimliği dalıdır.
Çene cerrahisi bölümü sadece çene bölgesi ile değil dudak, dil, yanak ve tükürük bezleri gibi ağız içindeki yumuşak dokuların ve çene ilgili meydana gelen tüm hastalıkların tedavi edilmesini kapsar. Hastalığın teşhis edilmesi ve cerrahi müdahale ile tedavi edilmesi çene cerrahisinin ilgi alanına girer.
Genellikle çene cerrahisine başvuran hastalar dişlerinde meydana gelen aşırı yıpranma ve çene eklem ağrı şikayetleri gibi sorunları yaşamaktadır. Ayrıca çene cerrahisi besinlerin çiğnenmesinde ve yutulmasında yaşanılan zorlukların da giderilmesi için gerekli tedavileri uygulamaktadır.
Konuşma bozuklukları, solonum yolu ile ilgili sorunlar, horlama veya ağzı açık şekilde uyuma gibi anormal durumlardan kaynaklı olan pek çok sağlık sorununun tedavisi de çene cerrahisi bölümü içerisinde gerçekleştirilmektedir.
Çene Cerrahisinin İlgilendiği Hastalıklar
Çene cerrahisine başvuran hastalar sadece uzman hekimler tarafından tedavi edilmektedir. Genel olarak çene cerrahisinin ilgilendiği hastalıklar ise şu şekilde sıralanabilir:
- Gömülü olan dişlerin çekilmesi
- Komplike dişlerin çekilmesi
- Çene bölgesinde oluşan kist tümörlerinin tedavi edilmesi
- Kemiğin içerisinde bulunan ve dişlerden kaynaklı olan lezyonların tedavi edilmesi
- Kişilerde meydana gelen dudak ve damak yarıklarının tedavi edilmesi
- Eksik olan dişler için çene ile uyumlu olacak şekilde yapılan implant uygulamaları
- Sert ve yumuşak doku düzeltmesi işlemleri
- Hastaya uygulanacak olan protez işlemlerden önce sert ve yumuşak dokular ile ilgili yapılacak düzeltme işlemleri
- Yüz ve çene bölgesinde meydana gelen kırıkların tedavi edilmesi
- Hastada bulunan tükürük bezlerindeki rahatsızlıkların cerrahi tedavileri
- Ağız, çene ve yüz bölgesinde bulunan ve hem estetik hem de fonksiyonel bozuklukların iyileştirilmesi ve cerrahi yöntem ile düzeltilmesi
- Kanser tedavisi sırasında kişilerde meydana gelen kemik nekrozlarının tedavi edilmeleri çene cerrahisin ilgilendiği hastalıklar ve sağlık sorunları içerisinde yer almaktadır.
Cerrahi Diş Çekimleri Nasıl Yapılmaktadır?
Ağız, diş ve çene cerrahisinin en çok yapmış olduğu uygulamalar içerisinde diş çekimleri yer alır. Özellikle sorunlu ve gömülü dişlerin çekilmesi için sadece cerrahi müdahale şarttır. Gömülü dişler üzerinde kemik oluşumu meydana gelmiş veya diş etinin çok derin katmanlarında yer almış olabilir. Diş etinden tamamen dışarıya çıkamayan dişler şiddetli ağrılar dışında iltihap ve deri içinde çürüme gibi sorunların oluşmasına da neden olabilir.
Ağız sağlığını yakından ilgilendiren gömülü dişlerin çekilmesi ve uygun bir cerrahi operasyon ile alınması gerekir. Genellikle ağız içerisinde bulunan yirmilik dişler cerrahi müdahale ile çekilmektedir. Çiğneme kalitesini de yakından ilgilendiren yirmilik ve gömülü dişler cerrahi müdahale ile kısa sürede çekilerek tedavi edilir. Sadece lokal anestezi işlemi ile diş üzerindeki engeller kaldırılarak dişin çekim işlemi yapılmaktadır. Ancak bazı hastalarda dişlerde yapı olarak zayıflıktan kaynaklı deri altında kırılmalar da görülebilmektedir. Diş hekimlerinin cerrahi müdahalesi ile tüm parçalar ayrı ayrı temizlenerek dişin sağlıklı bir şekilde temizlenmesi işlemi gerçekleştirilir.
Ağız, Diş Ve Çene Cerrahisinin Sorumlulukları
Ağız, diş ve çene cerrahisinin belirli görevleri vardır. Öncelik her zaman çene fonksiyonunun ve görünümünün düzeltilmesidir. Bu bağlamda çene cerrahisinin diğer sorumlulukları ise şu şekilde sıralanabilir:
- Hastanın detaylı bir şekilde ağız, diş ve çene bölgesinin muayenesi yapılır. Yapılan muayene sonrasında elde edilen veriler analiz edilerek teşhis konulur.
- Hastaya uygulanacak olan tedavinin planlaması yapılır.
- Hastanın tedavisi sırasında meydana gelebilecek ağrının kontrol altında tutulması için tedaviye göre değişecek olan anestezi teknikleri ve diğer yatıştırıcılar uygulanır.
- Eğer hastada eksik kemik veya diş eti dokusunun yenilenmesini gerektirecek bir durum söz konusu ise gerekli cerrahi müdahale ile ameliyat gerçekleştirilmektedir.
- Yüz ve çene bölgesinde oluşan kemik kırıklarının tedavi edilmesi ve yüz bölgesinde yaralanmalara acil müdahale edilmesi de ağız, diş ve çene cerrahi dalının sorumlukları içerisinde yer alır.
- Çenede büyüme veya yarık dudak gibi sağlık sorunlarında hastanın tedavi olması için gerekli olan çene ameliyatını yapılır.
- Ağız, diş ve çene cerrahisi uzmanları gelişmiş ve özel cihazlar sayesinde ağız ve yüz bölgesindeki tümör veya buna benzer sorunların ortadan kaldırılması için müdahale ederler.
- Her türlü çene enfeksiyonu ile ilgili tedavi süreçleri de çene cerrahisi içerisinde yapılır.
- Lazer ve botoks yardımı ile çene ve yanak kemiklerinde iyileştirilme yapılmaktadır.
Genel Anestezi Ve Sedasyon
Genel Anestezi Nedir?
Ağız, diş ve çene cerrahisi içi genel anestezi en önemli etkenlerden biridir. Genel anestezi hastaya uygulanan ilaçlar yardımı ile genel bilinç halinin ortadan kaldırılmasını sağlayan bir yöntemdir. Cerrahi müdahale ve ameliyatlarda hastalara uygulanır. Hem çocuklar hem de yetişkin hastalar için sadece hekimler tarafından genel anestezi uygulanabilmektedir. Genel anestezi diş çekimleri başta olmak üzere, implant ve kemik kisti ameliyatlarında uygulanır. Cerrahi bir işlem olmayan diş dolgusu veya kanal tedavisi gibi durumlarda da bazı hastalar için genel anestezi uygulanarak tedavi edilebilmektedir.
Her cerrahi müdahale öncesinde hastalara genel anestezi uygulanmadan önce detaylı bir sağlık kontrolü yapılmaktadır. Gerekli tetkiklerin yapılmasının ardından hekimin de onay vermesi ile genel anestezi uygulanabilir.
Sedasyon Nedir?
Sedasyon genel anesteziden farklı olarak hastanın bilinci açık iken derin uyku evresine geçiş yapmasıdır. Bunun için özel ilaçlar kullanılır. Genel anestezi durumunda hasta tamamen bilinci kapalı bir şekildedir. Ancak hastaya sedasyon verildiğinde hasta hekimin komutlarını da yerine getirebilecek bir durumdadır. Sedasyon verilen hasta sürekli anestezi uzmanı tarafından işlem bitene kadar kontrol edilmektedir. Nabız ve tansiyon kontrolü cerrahi işlem bitene kadar gerçekleştirilir.
Hastaya sedasyon verildikten sonra komutları yerine getirirken fiziksel uyaranlara da yanıt verebilir. Özellikle yetişkin hastalar için uygulanır. Ancak hasta komutlara yanıt verebilecek pozisyonda olsa bile işlem bittikten sonra herhangi bir şey hatırlamayacağı için psikolojik bir travma da yaşamaz.
Diş tedavilerinde en çok yetişkinler için sedasyon yöntemi tercih edilir.
Özellikle tek seans ile bitecek olan diş tedavilerini daha kolaylaştıracağı için diş çekimi veya dolgu gibi uygulamalarda sedasyon verilir. Tedavi bittikten sadece yarım saat sonra hasta günlük yaşantısına dönecek duruma gelecektir. Ancak sedasyon verilerek yapılan tedavinin ardından kişinin kendi güvenliği için aynı gün içerisinde araç kullanması ve kendini yoracak işlerden uzak durması tavsiye edilir. Ayrıca düzenli olarak bir sonraki diş hekimi randevularına gidilmesi de tedavinin olumlu sonuçlanması açısından oldukça önemlidir.