Çocuk Diş Hekimliği, Pedodonti Nedir?

Çocuk Diş Hekimliği, Pedodonti Nedir? Çocuk diş hekimliği dalı Pedodonti olarak adlandırılmaktadır. 0 ile 13 yaş arasındaki çocukların dişlerinin daha sağlıklı bir şekilde gelişmesi ve tedavilerinin yapılması için faaliyetini sürdüren Diş Hekimliği dalı olarak tanımlanabilir.
Çocuklarda süt dişleri genellikle doğumdan sonra 6. Ayda sürmeye başlamaktadır. Ve toplamda 20 adet süt dişi çıkar. Bu dişler 2,5 yaşına kadar çocuklarda tamamlanır. Ancak süt dişleri yapı olarak her çocukta anatomik olarak farklılık gösterebilmektedir. Yapısal farklılıklardan kaynaklı olarak süt dişleri kimi çocukta daha kısa süre içerisinde çürüğe ve aşınmaya bağlı olarak kırılmalara neden olabilir. Süt dişlerinin her çocuk için en önemli fonksiyonu ise çocukların beslenmesine ve konuşmasına sundukları katkılardır. Ayrıca süt dişlerinden sonra gelecek olan daimi dişler için de süt dişlerinin kalitesi de oldukça önemlidir.
Eğer süt dişlerinde yoğun olarak çürük bulunuyorsa çocuk yeterli kadar ve iyi bir şekilde beslenemeyecektir. Ayrıca beslenme sırasında ağrı yaşanması da en sık görülen sorunlardan biridir. Yoğun çürük diş sorunun da ise ileride çıkacak olan daimi dişler de zayıf yapıdaki süt dişlerine sağlıklı bir şekilde tutunamayacaktır. Dişlerde çapraşıklıklar veya yer darlığı gibi pek çok sorun bu dönemden kaynaklanan sorunlardan dolayı meydana gelebilir.
Pedodonti alanı sayesinde çocuklar süt dişleri ile ilgili yaşayabilecekleri her sorunu daha sağlıklı bir şekilde ve doktor kontrolünde atlatabilirler.
Pedodonti Nedir?
Pedodonti 0-13 yaş arasında yer alan çocukların süt ve daimi dişlerinin tedavileri, sağlıklarının korunması, travma ve kalıtımsal etkenlerin de giderilmesi ile ilgilenen bir anabilim dalıdır. Çocukların diş sağlığının bebeklik döneminden itibaren kontrol edilmesi ve yüz bölgesinin gelişiminin takip edilmesi oldukça önemlidir. Aynı şekilde Pedodonti uzmanları yani Pedodontistler bebeklik döneminde ağız ve diş sağlığı için gerekli olan tüm önleyici ve tedavi edici uygulamaları gerçekleştirmektedirler.
Pedodontist Kimdir?
Pedodonti Anabilim Dalı üzerine uzmanlık yapmış veya doktora eğitimi almış olan diş hekimleri Pedodontist olarak isimlendirilmektedir. Çocuk diş hekimi olarak da bilinen Pedodontistler Diş Hekimliği Fakülte’sinde 5 yıllık lisans eğitimi aldıktan sonra Pedodonti dalı üzerine uzmanlık yapabilmektedir. Çocukların ağız ve diş sağlığı ile yüz ve çene bölgesinin gelişimini ve gerekli görülen noktalarda tedavilerini gerçekleştiren diş hekimleridir.
Pedodontistler Ne Yapar?
- Genellikle çocuklarda diş hekimlerine karşı ayrı bir korku oluşabilmektedir. Pedodontistler ise çocukların diş tedavilerini daha konforlu ve daha keyifli bir oyuna çevirerek bu fobinin oluşmamasına yardımcı olurlar.
- Çocuklarda eğer çürük diş sayısı oldukça fazla ise erken yaşta koruyucu programlar düzenleyerek risk grubundan çıkmasını sağlarlar.
- Hem ailenin hem de çocukların ağız ve diş bakımı ile ilgili bilgilenmesine yardımcı olurlar.
- Çocukların daha sağlıklı bir diş yapısına sahip olması ve kemik gelişimi için beslenme alışkanlıklarının düzenlenmesinde önemli bir rol üstlenirler.
- Çocuklarda diş çürükleri yok ise yeni bir çürük oluşumunun önüne geçmek için koruyucu uygulamaları düzenlerler.
- Hem süt dişlerinin hem de genç daimi dişlerin pedodontik tedavilerini yaparlar. Bu tedaviler içerisinde ise kanal ve dolgu tedavileri ile ampütasyonlar yer almaktadır.
- Dişlerde koruyucu etki yapacak olan ortodontik tedavilerin yapılması için de Pedodontistler gerekli teknikleri uygulamaktadır.
- Özellikle çocukluk döneminde meydana gelen parmak emme, tırnak yeme ve kalem ile buna benzer sert cisimlerin ısırılması alışkanlıklarının durdurulmasına yönelik tedbirleri yaparlar.
- Süt dişlerinin çekilmesi sürecini takip ederken aynı zamanda gerekli görülen durumlarda yer tutucu ve çocuklar için protez de yapabilmektedirler.
- Çocuklar bazı durumlarda dental bir travma yaşayabilir. Bunun ile ilgili çocuk üzerinde gerekli takipleri yaparak tedavileri ile ilgilenmektedirler.
- Özel tedavi ve ilgi isteyen çocukların uygun şartlar altında diş tedavilerini yaparlar. Genel anestezi veya sedasyon altında yapılacak olan tedaviler için uygun ameliyat şartları ayarlanmaktadır.
Pedodonti Neden Önemlidir?
Çocukların diş hekimine karşı olan korkularını yenmek Pedodonti dalının esas hedeflerinden biridir. İlerleyen dönemlerde de yetişkinlerde devam eden diş hekimi korkusunun çocukluk döneminden itibaren geliştiği görülebilmektedir. Ayrıca daha küçük yaşlarda çene ve ağız yapısındaki bozuklukların teşhis edilmesi de uygulanacak olan tedaviler için çok daha önemlidir. Özellikle Pedodontistler çocuklar ile ilgili daha sağlıklı bir şekilde iletişime geçebilmek için ayrı bir eğitim de almaktadırlar.
Çocuk diş hekimliği gerekli muayeneler eşliğinde ortodontik bozuklukları da önceden görebilmektedir. Bunların ışığında da önlemlerin alınması ve gerekli tedavilerin yapılması için bir planlama yapılmaktadır.
Dişlerde meydana gelen çürüklerin tedavi edilmesinin yanı sıra çürük oluşumunun önlenmesi için de tedbirler çocuk diş hekimi tarafından alınmaktadır. Daimi dişler sürüdükten sonra dişlerin daha sağlıklı bir şekilde büyümesi için gerekli önlemler alınmaktadır. Bu sayede de yetişkinlik döneminde ağızda kalacak daimi dişlerin de sağlığı önceden korunmuş olur.
Pedodonti dalı içerisinde dişlerin çürükten korunması için uygulanan bazı işlemler şu şekildedir:
Fissür Örtücü
Daimi dişlerin yüzeylerinde çatlaklar bulunmaktadır. Bu çatlaklar bir kıldan bile çok daha ince bir yapıdadır. Bu aralıklardan girecek olan yemek kalıntılarının temizlenmesi ise oldukça güçtür. Fissür örtücü uygulaması sayesinde çürüklerin oluşmasına fırsat vermeden çatlaklar kapatılarak çürükler engellenmektedir.
Florid Jel Uygulaması
Diş minesinin yüzeyindeki çatlakların onarılması için florid jel uygulaması yapılmaktadır. Henüz yeni başlamış olan çürüklerin ilerlemesini durdurmak için en etkili yöntemlerden biridir. Hem çocuklarda hem de yetişkinliklerde 6 ayda bir olacak şekilde Florid jel uygulaması ile dişlerin yüzeyine cilalama işlemi yapılmaktadır. Bu sayede dişler koruma altına alınmış olacaktır.
Yer Tutucular
Süt azı dişleri çürüdükten sonra dişlere dolgu yapılarak tedavi yapılması gerekmektedir. Süt dişlerinin altlarından gelen daimi dişler için bu dolgular birer tutucu vazifesi görmektedir. Ancak yer tutucu tedavi yönteminin uygulanıp uygulanmayacağı çocuk diş hekimini gerekli kontrollerinin yapılmasının ardından netlik kazanmaktadır. Yer tutucu uygulaması özellikle ileride yapılabilecek ortodonti tedavilerine gerek bırakmadığı için çocuklarda oldukça önemlidir.
Süt Dişlerinin Önemi
Çocuk diş hekimliği branşının en önemli konuları içerisinde süt dişleri yer almaktadır. Süt dişleri özellikle çocukların büyüme ve gelişme çağında iken beslenmeleri açısından büyük bir öneme sahiptir.
Çocuklar konuşmayı öğrendikten sonra kelimeleri daha düzgün bir şekilde telaffuz edebilmek için süt dişlerine ihtiyaç duyarlar. Bunun için çocukların süt dişi çıkardıkları dönemde düzenli olarak diş hekimine götürülmesinde yarar olacaktır.
Çocuklarda süt dişlerin bir diğer önemli görevi ise daimi gelecek olan dişlerin yerini korumasıdır. Süt dişleri döküldükten sonra daimi dişlerin doğru bir şekilde yerlerine sürülebilmeleri açısından süt dişleri büyük önem taşır. Özellikle süt dişlerinin dizilimi ve çürük sayısı ile diğer diş problemlerinin erken teşhis edilmesi ileride meydana gelebilecek pek çok sorunun da giderilmesini sağlayacaktır.
Süt dişleri sayesinde çocukların çene kemiği gelişimleri ve çene kaslarının normal gelişimi sağlanabilmektedir.
Sadece yetişkinler için değil çocuklar için de düzgün ve temiz dişlere sahip olmak oldukça önemlidir. Özellikle süt dişlerinin dökülme döneminde genellikle ön dişlerde sorunlar oluşabilir. Çocuğun okul hayatında özgüvenini kaybetmemesi açısından bu dönemde tedavilerinin daha erken dönemde takip edilmesi ve gerçekleştirilmesi için çocuk diş hekimi ile görüşülmesi gerekmektedir.