Diş Eti Hastalıklarının Tedavisi, Periodontoloji Nedir?
Diş Eti Hastalıklarının Tedavisi- Periodontoloji Nedir? Periodontoloji genel olarak diş etlerinin ve diş köklerini çevreleyen kemik hastalarının tedavileri ile ilgilenen bir ana bilim dalı olarak tanımlanabilmektedir. Bu bilim dalı içerisinde uzmanlığını almış olan doktorlara ise Periodontist adı verilmektedir.
Diş eti hastalıklarının tedavisi uzmanlık gerektirmektedir. Dişlerin çevresini kavrayan dokular hem oldukça sert hem de yumuşak dokulardan oluşmaktadır. Bu dokular özellikle ağız ve diş sağlığı açısından da oldukça önemlidir. Ağız ve diş sağlığının genel sağlık için önemi de düşünüldüğü zaman diş etinin hastalıklarının pek çok ciddi sağlık sorununu da tetikleyebileceği bilinmektedir. Dişlerdeki problemler genellikle diş etlerinde meydana gelen iltihaplanmalardan dolayı ilerleyerek meydana gelebilir. Bu da hem diş hem de genel sağlığı olumsuz etkiler. Daha sağlıklı bir yaşam için özellikle diş eti hastalıklarının uygun bir şekilde ve bir uzman tarafından tedavi edilmesi gerekmektedir.
Diş Eti Hastalıklarının Tedavisi Nasıl Olur?
Diş eti hastalıklarının tedavisi belirli aşamalardan oluşmaktadır. Bunlar ise şu şekilde açıklanabilmektedir.
Hastalığın Teşhis Edilmesi
Periodontoloji tedavisi için öncelikli olarak mevcut olarak bulunan hastalığın bir uzman doktor tarafından teşhis edilmesi gerekir. Teşhise göre uygulanacak olan tedavi yöntemi ve planlaması da bu aşamada gerçekleştirilmektedir. Bunun için klinik muayene aşaması Periodontoloji tedavisi için en önemli aşamalardan biridir.
Hastaya Bilgi Verilmesi
Diş eti hastalıklarının en bilindik nedenleri doğru ve düzenli bir şekilde ağız içi bakımının yapılamıyor olmasıdır. Diş etlerinde sorunların oluşmasına neden olan bakteriler pek çok hastalığı da tetikleyebilir. Bunun için uzman doktor hastasını sağlıklı bir şekilde diş eti ve diş temizliği konusunda bilgilendirmelidir.
Temizlik
Dişlerin çevresinde biriken diş taşları diş etlerinde mikrop ve bakterilerin de hastalık oluşturmasına neden olur. Bunun için özel olan cihazlar ile bu diş taşları temizlenir. Ayrıca dişlerin yüzeyi için parlatma işlemi de yapılabilmektedir. Diş etlerinde meydana gelen iltihabın temizlenmesi için bazen lokal anestezi verilerek cerrahi uygulama da yapılabilmektedir. Diş eti ceplerinin içleri temizlenerek iltihabın tamamen alınması sağlanabilir.
Antibiyotik Tedavisi
Diş eti hastalıklarının tedavisi için en sık kullanılan tedavi yöntemlerinden birisi de antibiyotik kullanımıdır. Ancak ilaç tedavisinin kesinlikle doktor kontrolünde yapılması gerekir. Bazı diş eti hastalıklarının tedavisi sırasında antibiyotik destekleyici bir tedavi yöntemi olarak da tercih edilebilir. Antibakteriyel gargaralar ise diş etlerindeki mikropların ve bakterilerin daha etkin bir şekilde temizlenmesini sağlayacak yöntemler içerisinde yer alır.
Cerrahi Müdahale
İleri seviyedeki diş eti iltihaplarında ve hastalıklarında bazen cerrahi müdahale gerekebilir. Lokal anestezi ile hastanın diş etlerinin alt cephelerindeki ve kemik dokusunun altındaki yüzeyler temizlenmektedir. Yüzeylerin içindeki tüm iltihaplar temizlendikten sonra diş etleri eski yerine dikilerek tedavi sonlandırılmaktadır.
Tamamlayıcı Ve Destekleyici Tedaviler
Diş eti hastalıklarının tamamen tedavi edilmesi için düzenli periyotlar ile diş hekiminin kontrol etmesi oldukça önemlidir. Bazı hastalarda bu süreç her 3 ayda bir olurken kimi hastalar için her 6 ayda bir düzenli olarak kontrol yeterli olacaktır.
Diş Eti Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Diş eti hastalıkları sadece iltihaplardan dolayı meydana gelmemektedir. Ancak oldukça yaygın bir sağlık sorunu olduğu bilinir. En yaygın olarak görülen diş eti hastalığı belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
- Diş etlerinde durup dururken meydana gelen kanamalar
- Diş etinde bölgesel olarak oluşan şişlikler
- Diş etinde renk değişimi ve kızarıklıklar
- Çekilme ve dişetinde hissedilir derecede hassasiyet meydana gelmesi
- Diş eti kenarlarında veya dişlerin arasında görülen siyah alanlar
- İleri derecede diş taşı oluşumuna bağlı olarak renk değişiklikleri
- Diş ile diş eti arasından sızan iltihaplar
- Dişlerde uzamalar yer değişiklikleri, kaymalar veya sallanmalar
- Ağızda sürekli olarak meydana kötü bir koku ve tat en sık görülen belirtiler içerisinde gösterilebilmektedir.
Diş Eti Hastalıkları Nelerdir?
Genellikle ağrılı bir şekilde apse oluşumu ile kendini belli eden diş eti hastalıkları her kişide farklı şiddette meydana gelebilmektedir. Periodontoloji hastalıkları şu şekilde sıralanabilir:
Gingivitis
Periodontoloji hastalıkları içerisinde en hafif şiddette hastalık olarak bilinir. Gingivitis hastalığının meydana gelmesindeki en önemli faktör ise mikrop kapılmasıdır. Genellikle diş etlerinde kırmızı renkler, ödem veya fırçalama sırasında diş etinde kanama gibi belirtiler ile kendini belli etmektedir. Diğer diş eti hastalıkları ile kıyaslandığı zaman ağrı veya sızı oluşumunun ya çok hafif ya da hiç olmadığı gözlemlenmektedir. Sadece kısa bir tedavi süreci ile Gingivitis ortadan kaldırılır. Bununla birlikte düzenli olarak ağız ve diş sağlığı bakımına özen gösterilmesi de tedavi sürecinizi olumlu etkileyecektir.
Kronik Periodontitis
Erişkin kişilerde daha fazla görülen bir diş eti hastalığıdır. Yavaş ilerleyen bir seyre sahip olduğu için de kendini hemen belli etmez. Oldukça zor fark edilmesinin yanı sıra şiddetlendiği dönemde de bazı kişilerde tedaviye geç kalınmış da olabilir. Özellikle diş etini çevreleyen destek dokularının yoğun bir şekilde enfeksiyon kapmasından dolayı meydana gelir. Dişlerde şekil bozuklukları, sallanmalar ve fonksiyonel bozukluklar gibi pek çok belirti ile kendini belli edebilir. Bu hastalığın meydana gelmesi için diyabet veya bağışıklık sistemini olumsuz etkileyen pek çok hastalık göz önünde tutulabilir. Ayrıca aşırı stres ve sigara kullanımı da bu hastalığı tetikleyebilmektedir.
Agresif Periodontitis
Kronik olan türüne göre biraz daha az görüldüğü bilinmektedir. Gençlerde daha fazla görülen bir diş eti hastalığıdır. Oldukça şiddetli bir şekilde ilerlediği için kısa sürede tedavi edilmesi gerekir. genellikle agresif periodontitis hastalığı kalıtsal da olabilmektedir. Yoğun ve hızlı bir şekilde diş kaybına da neden olabilir. Diğer diş hastalıklarının tedavisine göre daha zor ve karmaşık bir tedavi sürecine sahiptir.
Sistematik Hastalıklar İle Birlikte İlerleyen Periodontitis
Periodontitis hastalığı bazı kan hastalıkları ile birlikte de meydana gelebilir. Özellikle genetik hastalıklar ve direkt olarak bağışıklık sistemini etkileyen hastalıklar diş eti hastalıklarını hızlandırabilir.
Nekroz Oluşturan Periodontal Hastalıklar
Yoğun olarak sigara içen kişilerde, AIDS hastalarında, psikolojik olarak yoğun stres yaşayan kişilerde de daha sıklıkla görülen bir diş eti hastalığıdır. Oldukça yoğun ve günlük yaşantısını olumsuz etkileyen ağrılardan bahsedilebilir. Tedavi edilmediği zaman hızlı bir şekilde kemik erimesine de neden olabilmektedir.
Diş Eti Apsesi
Diş etine herhangi bir yabancı cismin batması ile diş etlerinde apseler meydana gelebilir. Bu da aynı zamanda enfeksiyon oluşumu ile birlikte pek çok diş eti hastalığını da beraberinde getirebilir. Özellikle diş etlerinde şişlik ve hassasiyet var ise diş eti apsesinden bahsedilebilir. Kanama ve diş etlerinde morumsu renklerin görülmesi diş eti apsesinin en bilindik belirtileri içerisinde yer alır.
Diş Eti Hastalıklarını Önlemek İçin Neler Yapılmalıdır?
- Öncelikli olarak düzenli ve her 6 ayda bir diş hekimine kontrole gidilmesi gerekmektedir.
- Düzenli ve doğru bir şekilde dişlerin fırçalanması pek çok diş eti hastalığının oluşmasının önüne geçecektir.
- Sağlıklı beslenme ve günlük ağız hijyenine dikkat edilmesi gerekir.
- Diş etlerine yabancı cisim batırılmaması ve diş temizliği için mümkün olduğunca fırça ve diş ipi kullanılması önerilir.