Ortodonti ile Çapraşık Dişlerin Tedavisi
Ortodonti İle Çapraşık Dişlerin Tedavisi kişilerin istedikleri estetik ve sağlıklı dişlere kavuşmasını sağlayan bir yöntemdir. Ortodonti genel olarak diş yapılarında meydana gelen bozuklukların ve çapraşık dişlerin düzeltilmesi için uygulamaları içeren bir diş hekimliği dalıdır. Uzmanlık gereken ortodonti tedavisinin kesinlikle uzman bir diş hekimi tarafından yapılması gerekmektedir.
Tedavi yapılmadan önce kişinin diş, kafa, çene, ağız yapısı detaylı bir şekilde incelenmektedir. Daha sonra diş hekiminin uygun bulduğu şekilde hasta için en uygun ortodonti tedavisi uygulanmaktadır.
Çapraşık dişlerin tedavisi için genellikle diş telleri ve şeffaf diş düzeltici plaklar tercih edilmektedir. Diğer diş tedavi yöntemlerine göre biraz daha uzun süren bir uygulama olsa da her zaman başarılı ve çok daha sağlıklı çözümler elde edilmektedir.
Ortodonti uygulamasının herhangi bir yaş sınırının olmaması da ayrıca uygulamanın sunduğu en büyük avantajlardan biridir. İskeletsel bir bozukluk olmadığı sürece yamuk ve çapraşık olan tüm dişlerin tedavisinde ortodonti tedavisi ile dişler düzeltilebilmektedir. Ancak gelişen teknoloji ile birlikte telsiz tedavi yöntemleri de çapraşık dişlerin tedavisi için uygulanabilmektedir.
Ortodonti Tedavisi Nedir Ve Nasıl Uygulanır?
Ortodonti tedavi yöntemi birkaç farklı aşamadan oluşmaktadır. Bunun için diş hekiminin öncelikli olarak genel bir kontrol yaparak en uygun tedavi yöntemini tercih etmesi gerekmektedir. Dişlerde meydana gelen sıkışıklıklar genel olarak dişlerin diziliminde çapraşıklıklara ve yamukluklara neden olabilmektedir. Ağız için genel muayenesinin ardından tedavi için genel bir hazırlık yapılmaktadır. Sadece sabit diş telleri ile değil hareketli aygıtlar ile de ortodontik tedaviler uygulanabilmektedir.
Akrilik Plaklar İle Ortodontik Tedavi
Genellikle çocuklar için uygulanan akrilik plaklar iskeletsel bozuklukların tedavisi için uygulanmaktadır. Hasta tarafından istenildiği zaman çıkartılıp takılabilen bir yapıya sahip olması ile diş tellerinden ayrılmaktadır. Ancak doktorun önerdiği sürelerde plakların çıkartılması ve geri takılması tedavinin sağlıklı bir şekilde ilerlemesi için oldukça önemlidir. Eğer doktorun önerdiği sürelerden daha sık ve uzun süre akrilik plaklar çıkartılıp takılırsa tedaviden istenilen başarı alınamamaktadır.
Şeffaf Plaklar İle Ortodonti Tedavisi
Yetişkinler için kullanılan şeffaf plaklar daha çok diş tellerine alternatif olarak üretilmektedir. Şeffaf bir yapıya sahip olmasının yanı sıra herhangi bir metal destek olmadan kullanılabilmektedir. Estetik açıdan daha şık bir görünüm sunduğu için yetişkinlerde kullanılmaktadır. Ancak her diş çapraşıklığı tedavisi için şeffaf plaklar uygun bir tedavi yöntemi olmamaktadır. Şeffaf plaklar kullanırken yemek yeme ve diş fırçalama esnasında çıkartılarak sonrasında tekrar takılmaktadır.
Çapraşık Diş Oluşumunun Nedenleri Nelerdir?
Dişlerde meydana gelen çapraşıklık sorunu kişiden kişiye göre değişen düzeltmeler de olabilmektedir. Bazı kişilerde dişlerde boşluk ve ayrılık görülürken bazı kişilerde de dişlerin üst üste binmesi ve yamukluklar da görülmektedir. Ancak dişlerin çapraşık olduğunun kanısına varılması için süt dişlerinin çıkması gerekmektedir. Kişilerde süt dişleri çıktıktan sonra meydana gelen çapraşıklıkların pek çok farklı nedeni olabilmektedir. Çapraşık diş oluşumunun nedenleri şu şekilde sıralanabilmektedir:
- Genellikle hastalar arasında yapılan araştırmaya göre çapraşık diş sorunu %80 oranında genetik faktörlerden dolayı meydana gelmektedir.
- Süt dişlerin çok erken dönemde çekilmesi çapraşıklığın oluşmasına neden olabilir.
- İleri düzeyde beslenme bozuklukları sorunu tetiklemektedir. Özellikle yumuşak gıdalarla beslenirken yeterince öğütme yapılamaması çapraşıklık oluşturabilir.
- Çocukluk döneminde parmak emme, tırnak yeme, dişler ile kalem veya benzeri cisimleri ısırma ve kemirme ile dil ile dişlerin ileri ittirilmesi çapraşıklık sorununu ilerletebilir.
- Bebeklik döneminden sonra uzun süre emzik kullanımına devam edilmesi neden olabilmektedir.
- Kişilerde 20 yaş dişlerinin düzensiz çıkması ilerleyen dönemlerde dişlerde çapraşıkların oluşmasına neden olabilir.
- Sürekli olarak ağızdan nefes alma ve yatış şeklinde bozukluklar da diş yapısını olumsuz etkileyerek dişlerin yapısını bozabilir.
Diş Çapraşıklığı Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Diş çapraşıklığı tedavisi için en sağlıklı yöntem ortodonti tedavisidir. Ortalama olarak 2 yıl süren ortodonti tedavisinin ardından dişlerde %100’e varan oranlarda iyileşme görülmektedir. Ancak ortodonti uygulamasının yapılabilmesi için dişlerin sağlıklı bir yapıya sahip olması gerekmektedir. Diş tedavisinden ancak bu şekilde etkili sonuçlar alınmaktadır.
Diş etlerinin sağlığı da yine ortodonti tedavisinin uygulanabilmesi için en önemli konulardan biridir. Diş hekiminiz diş çapraşıklığı tedavisi için ortodontik yöntemleri uygulamadan önce kemik gelişimi ve iskelet yapısı dışında dişlerin genel sağlık durumunu da detaylı bir şekilde kontrol edecektir.
Çapraşık dişler de yapıları gereği farklı kategorilere ayrılmaktadır. Tedaviler de buna göre ortodontik yöntemler tercih edilmektedir.
Overbite
Üst dişlerin alt dişlere göre biraz daha önde durması durumu Overbite olarak tanımlanmaktadır. Bu sorun için ortodontik tedavi uygulanarak sorun kısa sürede tedavi edilebilmektedir.
Underbite
Alt dişlerin üst dişlere oranla biraz daha önde olması durumu ise Underbite sorunu olarak adlandırılmaktadır. Ortodonti çapraşık diş tedavisi ile Underbite sorunu için de sağlıklı sonuçlar elde edilmektedir.
Crossbite
Dişlerin çapraz kapanması durumu neticesinde meydana gelen çapraşıklık sorunu Corssbite’dir. Alt ve üst dişlerin üst üste kapanmaması durumunu gösterir.
Openbite
Üst bölgedeki ön dişlerin hemen altındaki alt dişler ile denk gelmemesi durumunda meydana gelen diş çapraşıklığında da ortodonti etkili bir tedavi yöntemidir.
Çapraşık Diş Tedavisi Yapılmadığında Ne Olur?
Çapraşık dişler sadece estetik açıdan sorunları meydana getirmez. Öncelikli olarak sağlıklı bir şekilde beslenilmesinin önüne geçebilmektedir. Üst ve alt dişlerin önde olması kelimelerin telaffuzundan konuşma bozukluklarına kadar pek çok sorunu da beraberinde getirebilmektedir.
Ayrıca çapraşık dişler üst üste bindiği için diş temizliği yeterince yapılamaz. Dişlerin üst süte kalan kısımlarının arasında her zaman yemek kalıntıları kalacak ve dişlerde belirli bir zaman sonra çürümeler oluşacaktır. Kişinin özgüveni açısından da olumsuz bir durum olan diş çapraşıklığı ortodonti yöntemi ile kesin olarak tedavi edilebilmektedir. Üstelik dişlerdeki çapraşıkların ortodonti ile tedavi edilebilmesi için bir yaş sınırı da bulunmamaktadır.
Ortodonti Tedavi Süresi
Çapraşık diş tedavisi için süreyi belirleyen pek çok faktör bulunmaktadır. Ortodontik tedavinin uygulanacağı kişinin yaşıtı ve dişlerdeki sorunun büyüklüğü süreyi her zaman yakından etkilemektedir. Ayrıca hastanın da bu tedavi süresi içerisinde dişlerine yaptığı bakım ve titizliği de süreyi olumlu yönde etkileyebilmektedir.
Çapraşık diş tedavisi sürecinde daha sağlıklı bir iyileşme süreci geçirmek için ağız ve diş sağlığına çok dikkat edilmesi gerekmektedir. Ortalama olarak ortodonti ile diş çapraşıklığı tedavisi 2,5 yıl kadar sürebilmektedir.
Çapraşık Diş Tedavisi Fiyatları
Çapraşık diş tedavisi fiyatları kişinin dişlerindeki bozuklukların zorluk seviyesine göre farklılık gösterebilmektedir. Ortodonti tedavisi her kişide aynı sürede yanıt vermemektedir. Her bireyin yaşadığı diş sorunu farklı olabileceği için tedavinin zorluk seviyesi de değişebilmektedir. Dıştan her ne kadar basit bir bozukluk olarak görülse de sizler farkında olmasanız da iskeletsel bir bozukluğunuz olabilir.
Bunun için de tedavi süreniz daha uzun sürebilmektedir. Ancak bunun kararını diş hekiminiz gerekli muayeneler neticesinde verebilmektedir. Muayene sonrasında diş hekiminizin uygulayacağı tedavi yöntemi ve süresi aynı zamanda maliyeti de belirleyebilmektedir. Hem diş çapraşıklığı tedavisi süresi hem de fiyatları diş hekiminin hesaplamaları ile netlik kazanabilmektedir. Ayrıca kullanılacak olan diş plakalarının özelliği ve kalitesi de yine fiyatlara etki edecek faktörler içerisinde yer almaktadır.